El passat 1 de febrer es va celebrar a Riudecols un Consell d’Alcaldes amb la intenció de tractar diferents assumptes referents a la comarca del Baix Camp. Un dels temes objecte de la seva atenció va ser el projecte de construcció i gestió d’una gossera comarcal amb fons públics. La inversió havia d’arribar, per una part, del mateix Consell Comarcal, aglutinant tots els ajuntaments de la comarca amb menys població i, per una altra part, dels consistoris de Cambrils i Reus, per tenir aquests la gestió i recollida d’animals entre les seves competències.
És curiós que quan es presenten iniciatives d’aquest tipus, tan sensibles per la càrrega emocional que comporten des del punt de vista humanitari, tots els polítics i les seves respectives formacions, siguin del color que siguin, es pugen al carro de la proposta, sabent en molts casos que no es durà a terme, falsejant d’alguna forma les esperances o expectatives de col·lectius dedicats desinteressadament i en cos i ànima a la cura i protecció dels animals. Per què dic això?, es preguntaran vostès. Doncs bé: sembla ser que alguns alcaldes i els seus equips de govern es posen els primers per sortir a la foto i, tanmateix, brillen per la seva absència quan han de posar els fons per a la realització material del projecte de la gossera comarcal.
Si, quan a l’esmentat Consell d’Alcaldes, els responsables màxims dels municipis del Baix Camp pregunten quin grau d’implicació pensen tenir Reus i Cambrils en el projecte per a la seva consecució, els representants d’aquests municipis no obren la boca, com si el tema no anés amb ells, se sobreentén doncs que no tenen cap interès en posar la dotació pressupostària que els correspondria i que es calcula pel volum d’animals gestionats, que en el cas de Reus seria aproximadament del 40-50% del total de la inversió.
Per part de la ciutat de Reus, després d’haver analitzat l’esborrany dels pressupostos del 2017, he de dir que a cap partida d’aquest document hi havia una dotació pressupostària per a la gossera comarcal. Per tant, mai hi ha hagut intenció per part del govern de Reus de col·laborar per a construir aquest equipament.
Ara tot seguirà igual. Reus, Cambrils i el Consell Comarcal continuaran pagant aquest servei de forma externalitzada i cadascú per la seva banda, en comptes d’unir esforços i recursos per abaratir costos i exercir un millor control sobre la gestió i recollida dels animals.
En definitiva, no és una prioritat per a aquests alcaldes i governs solucionar aquesta problemàtica, probablement perquè els gossos no poden votar. Però s’obliden que els amants dels animals també paguen impostos i tenen el mateix dret que la resta a que se’ls escolti, i no només per quedar bé amb ells.
Com va dir Gandhi, “la grandesa d’una nació i el seu progrés moral poden ser jutjats per la forma en que aquesta tracta els seus animals”.
Guillem Figueras
Guillem Figueras
Regidor Cs Reus i conseller comarcal del Baix Camp